wie?

thema:      
pesten

auteur:      
Renate Kerkhofs 
illustraties:
Nance Buys
uitgeverij: 
Bakermat, Jeugd & Vrede
jaar:          
2004

doelgroep:  
vanaf 9 jaar
uitgave:     
52 pagina's, kleur
ISBN:         
9054619295

 

Klaas Janssens, een jongen van bijna 12 jaar, verhuist naar een ander dorp. Dat betekent een nieuw huis, een nieuwe buurt en een nieuwe school. Alleen, met die nieuwe vrienden wil het maar niet lukken. In de klas krijgt Klaas het vanaf de eerste dag aan de stok met drie pestkoppen: Jorre, Tim en Kevin. Die schijnen er hopen plezier in te vinden om Klaas het leven zo zuur mogelijk te maken. Klaas staat er helemaal alleen voor. De hulp van 'het grote, roze oor', een geheimzinnige die hem via allerlei kanalen op de hoogte houdt van de snode plannen van de drie pestkoppen, even buiten beschouwing gelaten. Maar wie zich achter dit personage verschuilt, is Klaas een raadsel. En hoe zit het eigenlijk met dat geheim dat Rosa, Klaas' moeder, al jarenlang voor haar gezin verborgen houdt?
En juffrouw Rozenwater, zal zij uiteindelijk ingrijpen?
Je komt het allemaal te weten in 'Klaas en de 3 pestkoppen’.
Achteraan in de strip is een katern opgenomen met een woordje uitleg voor slachtoffers, pestkoppen, middengroep, begeleiders en ouders, kortom voor iedereen die met pesten te maken kan krijgen.

Klaas is in de wolken met zijn nieuwe vriend Terry, een Jamaicaanse jongen die samen met zijn ouders en broertje in een opvangcentrum voor asielzoekers verblijft. Via Terry komt Klaas in contact met kinderen uit heel de wereld. Met Sarat uit Sri Lanka bijvoorbeeld, die zijn land is ontvlucht uit angst voor ontvoering door de Tamil Tijgers. Of met Charles, die moederziel alleen vanuit Congo naar België reisde nadat zijn familie werd vermoord. En dan is er nog Rahima uit Somalië, die het hart van Klaas sneller doet slaan maar wiens verhaal intens schrijnend is.

Als blijkt dat Terry en zijn familie hoogstwaarschijnlijk uitgewezen zullen worden, blijft Klaas niet bij de pakken zitten. 'Terry moet blijven!' beslist hij resoluut en om dat voor elkaar te krijgen, mobiliseert hij de hele buurt. Alle inspanningen ten spijt valt het verdict onverbiddelijk. Maar algauw blijkt dat zelfs duizenden kilometers afstand de innige vriendschap van de jongens niet kapot krijgen. Ditmaal wordt Klaas de reiziger, ver van huis. En dat wordt een verrassende reis vol spannende avonturen.

thema:      
vluchtelingen

auteur:      
Renate Kerkhofs
illustraties: Nance Buys
uitgeverij: 
Bakermat, Jeugd & Vrede
jaar:           
2006

doelgroep:  
vanaf 9 jaar
uitgave:     
47 pagina's, kleur
ISBN:         
90-5461-419-6

 

 

Klaas en de 3 pestkoppen.
Klaas en de vluchteling.